Beesource Beekeeping Forums banner

Uwolnić królową z klatki czy czekać?

20K views 12 replies 10 participants last post by  will delito  
#1 ·
Wczoraj po południu odebrałem i zainstalowałem 3 pakiety. Zostawiłem królową w klatce z korkiem. Powiedziano mi, żebym poczekał 2 do 3 dni przed jej uwolnieniem. Później tego dnia rozmawiałem z innym pszczelarzem i powiedział, że powinienem ją natychmiast uwolnić. Uważa on, że pszczoły i królowa są już razem od co najmniej 3 dni (przybyły z Kalifornii). Jaki jest konsensus w tej sprawie (jeśli można uzyskać konsensus od pszczelarzy:)

#2 ·
Poczekam na dodatkowe 3 dni.

Ale to, co naprawdę musisz zrobić, to podtrzymać klatkę z pszczołami na zewnątrz... i OBSERWOWAĆ pszczoły robotnice - jeśli wkładają języki przez drucianą siatkę, najprawdopodobniej ją wezmą.

Jeśli gryzą drut - nie chcą jej.
Jeśli gryzą drut - pierwszą rzeczą do zrobienia jest podniesienie ramek i NAPRAWDĘ dobre sprawdzenie, czy nie ma luźnej królowej.

Jeśli nie znajdziesz królowej ani jaj, włóż uwięzioną królową z powrotem z solidnym korkiem na kolejne 3 dni - a następnie sprawdź ponownie, w tym momencie powinny próbować ją karmić.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#3 ·
Jeśli klatka dla królowej ma korek na końcu z cukierkami, usuń ten korek podczas instalacji pakietu. Włóż gwóźdź, drut lub mały patyk przez cukierki, aby ułatwić pszczołom uwolnienie królowej.

Jeśli królowa nie została uwolniona po 2 lub 3 dniach, możesz ją uwolnić do ula. (Upewnij się, że nie odleci.) Usuń cukierki lub usuń korek na przeciwległym końcu klatki od cukierków i włóż klatkę z powrotem do ula i zamknij ul.

#4 ·
To tak naprawdę nie ma większego znaczenia - 3 dni to nie tak duży problem, gdy uzyskanie wylęgłych pszczół od nowej królowej zajmuje prawie miesiąc, więc postępuj zgodnie z radą, aby poczekać lub wypuść ją, jeśli jesteś niespokojny. Powodzenia, Mike

#8 ·
Nie ma cukierków, tylko korek.
Nie będą żuć korka, więc wypróbuj następujące proste kroki:

- weź scyzoryk lub inne narzędzie, aby wyjąć korek
- umieść i przytrzymaj palec nad otworem, aby utrzymać królową w klatce
- włóż małego piankę marshmallow do otworu korka
- opcjonalnie = posmaruj niewielką ilością miodu siatkę klatki królowej
(Gdy pszczoły liżą miód z drucików siatki klatki, zbierają również małe ilości jej feromonu i rozprowadzają go po całej kolonii. To może prowadzić do ogólnie lepszej akceptacji.)

Powinny przegryźć się przez piankę marshmallow w ciągu kilku dni, aby uwolnić swojego nowego królewskiego więźnia.

Jak wspomniano wcześniej, najpierw obserwuj, jak pszczoły reagują na klatkę królowej, aby wiedzieć, czy w ogóle jest szansa, że ​​zadziała, zanim włożysz zbyt wiele wysiłku.

#10 · (Edited)
Re: Twoja królowa w klatce z jednym otworem, która została wysłana wraz z Twoimi paczkami.

Twój dostawca przeszedł wiele krytycznych kroków, aby dostarczyć Ci te paczki.
Bądź więc cierpliwy i pozwól im osiąść na co najmniej trzy, 3, dni.
Pszoły muszą zorientować się w Twojej okolicy, aby poszukać zapasów pyłku i nektaru. Muszą wyciągnąć część fundamentu lub wyczyścić stary plaster miodu.
Akceptacja Twojej królowej jest również wyższa przy karmieniu syropem.
Zastąp korek pianką marshmallow.
Pojedyncza wymiana królowej może być trudna ze względu na braki.
Powodzenia, cierpliwości i pamiętaj, że wyprodukowanie tej zapłodnionej królowej zajęło 30 dni.
PS: Kupiłem torbę plastikowych tubek na cukierki, które pasują do tych klatek dla królowych z jednym otworem. To plastikowe rurki, które są używane do nawadniania kroplowego lub mini-zraszaczy.
Ernie