Beesource Beekeeping Forums banner

Atak Żółtych Kurtek

1 reading
8.1K views 26 replies 22 participants last post by  Gray Goose  
#1 ·
Mam dwa ule i wokół ula jest wiele os, a także kule os na ziemi, które zabijają pszczoły. Jak mogę zapobiec zabijaniu kolonii? Mam 3 pułapki w odległości 10-20 stóp od uli, które założyłem po zobaczeniu wszystkich os. W Internecie nie ma zbyt wiele pomocy. Wszystko jest mile widziane, dziękuję!

#2 · (Edited)
To nie pomoże w zapobieganiu dziesiątkowaniu uli, służy wyłącznie rozrywce.

Lubię trzymać butelkę ze spryskiwaczem na zewnątrz obok uli, napełnioną wodą i dawką oleju spożywczego oraz płynem do mycia naczyń.
Sądzę, że olej i mydło działają, aby je udusić? Olej neem działa świetnie, ale jest zbyt drogi jak na tak tanią rozrywkę.

Wiem, że na każde 10 os, które w ten sposób zabijam, jest wiele tysięcy więcej, które czekają, aby ukraść miód i zabić pszczoły, ale to daje małą satysfakcję.
Lubię myśleć o tym jako o lekarstwie na osy.

Nie lubię wieszać pułapek w pobliżu uli w obawie, że może to przyciągnąć więcej os do uli.
Nie wiem jednak, czy tak jest.

Nienawidzę widzieć, jak chwytają zbieraczy z deski do lądowania lub wlatują i wylatują z uli, gdy zaczyna się robić zimno, a pszczoły się gromadzą, a osy plądrują.

Wygląda na to, że jeśli twoje ule są silne, powinny być w porządku.
Może również zmniejszyć wejścia.

Powodzenia

#3 ·
Czy możesz obserwować przyloty i odloty os żółtych i znaleźć ich gniazdo? Jeśli jest wystarczająco blisko zasilania, ustaw odkurzacz warsztatowy z wężem obok wejścia do gniazda, włącz odkurzacz i obserwuj, jak ul szybko zostaje zdziesiątkowany. Zrobiłem to kilka razy i po tym, jak zabawa się skończy, po prostu zostawię odkurzacz włączony na około godzinę. Sprawdzaj okresowo, aż nie zobaczę żadnej aktywności YJ. Umieść nasadkę z taśmy na wężu odkurzacza, wyłącz odkurzacz (w tej kolejności) i ustaw go na słońcu na popołudnie. Następnego dnia wyrzuć wszystkie martwe YJ z odkurzacza. To zmniejszy trochę presję na twoje ule!

#5 ·
Kiedy widzę żółtą osę wchodzącą do ula, zwykle stwierdzam, że ul jest ograbiony do tego stopnia, że ​​jest martwy lub bliski śmierci. Rzadko znajduję żółtą osę w pobliżu wejścia do dobrego, silnego ula.

#13 ·
Kiedy widzę żółtą osę wchodzącą do ula, zwykle stwierdzam, że ul jest ograbiony do tego stopnia, że ​​jest martwy lub bliski śmierci. Rzadko znajduję żółtą osę przy wejściu do dobrego, silnego ula.
To^
Kolejna kwestia.. To jest "sezon mięsny" dla os. Kiedy widzę osy przed moim ulem, często atakują wszelkie pełzające (umierające) pszczoły przed wejściem. To mówi mi, że muszę jak najszybciej zrobić liczenie roztoczy, ponieważ pełzacze są jednym z objawów inwazji.

#6 ·
Wyrównywałem szlak w lesie spychaczem i kiedy wjechałem na pole, najechałem na gniazdo. AUĆ. Wyłączyłem spychacz i uciekłem. Wróciłem później, znalazłem dziurę w ziemi i wlałem do niej trochę benzyny. Zapach gazu lub cokolwiek, wydaje się je zabijać lub przynajmniej zmuszać do migracji, dość standardowa procedura w tej części roku, kiedy trwa drugi pokos siana, a osy osiągają szczyt. Zgadzam się również z Challengerem. Zmniejszenie wejścia i ekrany rabunkowe to dobry pomysł o tej porze roku, napłynie więcej strumieni, ale wcale nie tak dużo, jak za nami.

#8 ·
Oczyszczałem szlak w lesie spychaczem i kiedy wyszedłem na pole, najechałem na gniazdo. AUĆ. Wyłączyłem spychacz i uciekłem. Wróciłem później, znalazłem dziurę w ziemi i wlałem do niej trochę benzyny. Zapach benzyny lub cokolwiek, wydaje się je zabijać lub przynajmniej zmuszać do migracji, dość standardowa procedura w tej części roku, kiedy drugi pokos siana i osy osiągają szczyt. Zgadzam się również z Challengerem. Redukcja wejścia i ekrany chroniące przed rabunkiem to dobry pomysł o tej porze roku, więcej przepływów nadejdzie, ale wcale nie zbliżonych do tego, co za nami.
WTF??? Hodujesz pszczoły i wlewasz benzynę do ziemi? Dlaczego w takim razie nie spryskasz swoich uli jakimś insektycydem Byer, w zasadzie to samo. jfc ludzie nigdy się nie nauczą. plus to przestępstwo federalne, do którego właśnie się przyznałeś.

#7 ·
Nęcę moje pułapki mięsem i feromonami. Skorzystaj z funkcji wyszukiwania tutaj, dużo czytania. Znalazłem i zabiłem 3 gniazda w okolicy, a moje pułapki wciąż się napełniają.
Wiaderko wody o pojemności 5 galonów z odrobiną płynu do mycia naczyń zabija większość kolonii w okolicy. Czysta woda nie.

#16 · (Edited)
Gabeb,

Gatunek, z którym masz do czynienia, nazywa się podziemnymi osami żółtymi. Żyją w ziemi. Obecnie mamy z nimi ogromne wyzwanie w kilku obszarach...

1. Prawie niemożliwe jest grillowanie na świeżym powietrzu i jedzenie na zewnątrz, ponieważ mięso naszych gości może być atakowane przez dosłownie setki z nich na minutę.
2. Te osy przesiadują w naszym ogrodzie pszczelim na poziomie bliskim ziemi i dosłownie pracują parami, aby zabierać pszczoły do ​​swojego gniazda os, aby je zjeść... to podobne do oglądania latających małp w Czarnoksiężniku z Oz, które niosą Dorthy i Toto.
3. Obiad na świeżym powietrzu jest prawie niemożliwy ze względu na roje tych os, które bombardują każdy rodzaj dostępnego mięsa.

Rozwiązania:

1. Zastaw normalne pułapki na osy żółte świeżo ugotowanym kurczakiem [w ten sposób złapaliśmy i zabiliśmy dosłownie tysiące tych os].
2. Zostaw patelnię z olejem ze świeżo ugotowanym mięsem, rybą lub sokiem z kurczaka. Osy wylądują w nim i utoną setkami dziennie.
3. Najlepsze rozwiązanie: Zadzwoń do biura kontroli wektorów komarów w swoim hrabstwie. Przychodzą za darmo, znajdują gniazda naziemne i zabijają je bardzo specjalnym środkiem chemicznym. Użyli chemikaliów, które są łatwo dostępne na Amazon, ale nie wymienię nazwy chemikaliów ani nie będę więcej na ten temat mówił ze względu na pewnych wariatów z klubu Sierra/zielonych/EPA, którzy zaatakowali tu ludzi, gdy wymienili chemikalia lub skuteczne metody stosowane do zabijania drapieżników.

Na koniec, na naszym obszarze, osy te stały się epidemią z powodu pewnego owada, który żyje w naszych dużych lasach eukaliptusowych... osy ucztują na tym czerwonym gumowym psyllidzie lerp (Glycaspis brimblecombei), rozmnażając się jak szalone... możesz przeczytać o nich więcej tutaj:

https://www.fightthebite.net/download/brochures/Yellowjackets.pdf

http://ipm.ucanr.edu/PMG/PESTNOTES/pn7460.html

Mam nadzieję, że to pomoże!

#17 ·
Osy żółte mogą zdziesiątkować całe podwórka w dolinie Willamette. Nauczyłem się tej metody od członków Beesource kilka lat temu i jest to jedyna rzecz, która działa o tej porze roku; Kup puszkę najtańszego, najbardziej śmierdzącego jedzenia dla kotów, jakie możesz znaleźć. Wyjmij około 1/2. Weź jedną dawkę preparatu przeciw pchłom Frontline, wymieszaj ją w puszce z jedzeniem dla kotów. Następnie nakładam łyżkę wokół różnych uli. Naprawdę powala je następnego dnia. To jednak ich nie unicestwia i być może trzeba będzie wymieszać kolejną kurację za kilka tygodni. Z pewnością zdejmuje to presję z uli

#21 ·
To działało u mnie świetnie. Umieszczam jeden w pobliżu, gdy otwieram karmę. Nigdy nie złapałem pszczoły miodnej. Home Depot.
View attachment 34937
Moja żona kupiła tę samą pułapkę. Nie złapała ani jednej osy.

To bardzo powszechne, że staroświeccy ludzie próbują zabić latające owady żądlące benzyną. Słyszałem wiele historii o ludziach próbujących pozbyć się pszczół miodnych również za pomocą gazu. Część z podpalaniem ich to coś, czego nigdy nie widziałem, ale o tym słyszałem.

Zabijam każde gniazdo os, które mogę znaleźć. Zazwyczaj wiąże się to z jakimś aerozolem, który rozpyla śmiertelne substancje.
Nie robiłem tego z benzyną od lat 1900.

#22 ·
Czy ktoś znalazł silny ul zaatakowany przez osy? Są pszczoły strażniczki i mogą zostać zabite przez osy. Czy komuś kiedyś skończyły się zapasy pszczół strażniczek?

Widziałem presję ze strony os i pszczoły je odpierały. Rozstawiłem pułapki z piwem i hot dogami zrobionymi z 2-litrowych butelek po napojach, aby zmniejszyć presję.

W zeszłym roku osy wchodziły do ​​1 z 4 uli - zwłaszcza wcześnie rano, zanim pszczoły wyszły - i okazało się, że w tym ulu we wrześniu lub w okolicach tego miesiąca straciła królową.

#23 ·
Zlikwidowałem prawie każde gniazdo os w promieniu jednego bloku. Widziałem je w okapach domów, skrzynkach pocztowych, pod osłoną korków wlewu paliwa w samochodach, w ziemi i praktycznie wszędzie, gdzie można sobie wyobrazić. Ludzie dzwonią z "rojami pszczół", a to garść os. Jeśli to w mojej okolicy, zajmę się tym za darmo, ale poza tym mówię ludziom, żeby zadzwonili po firmę dezynsekcyjną, ponieważ nie mam licencji na pobieranie opłat za usuwanie os. Ci, którzy mnie denerwują, to właściciele, których najemcy aktywnie skarżą się na "pszczoły, które tak naprawdę są osami". Oczekują "darmowego usunięcia pszczół" i to po prostu tak nie działa. Przynajmniej nie w moim świecie.

#25 ·
TAK......zdarzyło mi się to dzisiaj. Mój najsilniejszy ul był załadowany miodem (sprawdziłem go w czwartek, żeby się upewnić)......otworzyłem ul dzisiaj (sobota)...żeby zabrać nadstawki.....setki os wylało się, gdy tylko zdjąłem górną pokrywę.....dziesiątki martwych pszczół strażniczek.....ani kropli miodu do znalezienia. Jedyny otwór do ula to wejście o szerokości około 2,5 cm i szczelina w wewnętrznej pokrywie o szerokości około 4 cm. Cały sezon jest stracony. Drugi rok pszczelarstwa......w zeszłym roku nie miałem ani jednej osy.

#26 · (Edited by Moderator)
Mój problem nie dotyczy uli, ale karmienia kolibrów. A YJ stają się bardzo agresywne...zrobiłem pułapki z butelek 2-litrowych, które działają całkiem nieźle, ale niektóre z tych b-skurwieli są sprytne i wymyślają, jak się wydostać...wszelka pomoc byłaby wspaniała. Swoją drogą, staram się nie przeszkadzać pszczołom miodnym...o ile nie stają się zbytnio agresywne....Używam zbyt dużo miodu, żeby nienawidzić tych małych słodziaków