Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Alma, Arkansas, USA
    Posts
    28

    Default 10 days after swarm install, Queen cell?

    I hived this swarm 11 days ago and did my first full inspection on them yesterday.

    I got some video footage of the inspection. Everything went really well and I saw a lot of progress on building comb, and I can see they they are going out and foraging.

    What I didn't see were eggs. Since I'm new to this, I thought maybe it was because I'm just not used to looking for them. But then on the 8th frame that I pulled I saw what looked like a queen cell. It went through on both sides of the frame.

    http://procyon.com/~tclong/pics/queencell.png

    A mentor friend of mine is going to come over on Thursday and walk through an inspection with me. So, I'm sure he'll know. But I thought I'd throw it out to you guys too!

    TC

  2. #2
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    West Point CA
    Posts
    67

    Default Re: 10 days after swarm install, Queen cell?

    I don't see a queen cell in that picture. did it look anything like this?


    1.jpg

  3. #3
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Calhoun Co, Texas, USA
    Posts
    1,310

    Default Re: 10 days after swarm install, Queen cell?

    In that pic it looks more like a capped drone cell to me. Also, is that capped worker brood lining the left side of the photo? If so, then I'd say there's likely nothing at all to worry about.
    Also, since you didn't see any eggs, did you see any larvae? They look a little like fly maggots if you've never seen them before. If you don't have any brood yet, then you likely caught a swarm with a virgin queen, and she should start laying in the next couple of days.

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Location
    San Francisco, CA
    Posts
    2,397

    Default Re: 10 days after swarm install, Queen cell?

    That looks like capped syrup on the left and there's no queen cell.
    President, San Francisco Beekeepers Association
    www.habitatforhoneybees.org

  5. #5
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Novato, CA
    Posts
    554

    Default Re: 10 days after swarm install, Queen cell?

    Any update on this? Did your friend look at it too?

  6. #6
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Alma, Arkansas, USA
    Posts
    28

    Default Re: 10 days after swarm install, Queen cell?

    Quote Originally Posted by CaBees View Post
    Any update on this? Did your friend look at it too?
    yes he did! Thanks for asking! We looked at it last Thursday, and really we couldn't find it. So, I don't know if it was some burr comb that they built up or something, but definitely not a queen cell. We did find the queen, eggs and larvae. He marked her for me so I would be able to find her more easily in the future. So things are going great!

    I can't wait for my next inspection!

    TC

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Ads