Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Rhinelander wisconsin
    Posts
    143

    Question Frame size for swarm trap ?

    Hey i have a bunch a miss cut homade frame parts here. I took to big of a bite out of the sholders when i cut the top bars. so across my bottom is 17 3/4 " and my top would be 17 1/2 "

    These would be bear frames for swarm traps. Would the difference be ok ? Or would they build burr comb and make a never ending mess ?

  2. #2
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Jackson, MO
    Posts
    1,858

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    If your frames won't fit a brood box, then don't use them for a trap. I want frames to transfer from the trap to the brood box and fit into my normal system.

    Grant
    Jackson, MO
    Beekeeping With Twenty-five Hives: https://www.createspace.com/4152725

  3. #3
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Rhinelander wisconsin
    Posts
    143

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    Na thell fit it would just have 1/8 inch more room at the top of the sides

  4. #4
    Join Date
    May 2002
    Location
    San Mateo, CA
    Posts
    4,898

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    There is no such thing as a perfect bee space, the bees will do as they please regardless of the accuracy of your equipment.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Barry, TX USA
    Posts
    861

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    Quote Originally Posted by Grant View Post
    If your frames won't fit a brood box, then don't use them for a trap. I want frames to transfer from the trap to the brood box and fit into my normal system.
    I'll second that also. To me any other method is more work. Must be a full moon or something. Two beekeepers agree on something...
    When you stop learning you're dead.

  6. #6
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Rhinelander wisconsin
    Posts
    143

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    Well ya they fit in a brood box. My nucs are reg 5 frame deep cotes type. Id hate to have to do a cut out on a swarm. PITA

    Any who i just cut some shim strips and the frames are coming out normal now. Im only making frames for brood. Honey supers will be bought. Id hate to have the frame blow apart in someones extractor.

  7. #7
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bon Aqua, Tn USA
    Posts
    330

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    Why not just glue a small strip onto the shoulders?

  8. #8
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Rhinelander wisconsin
    Posts
    143

    Default Re: Frame size for swarm trap ?

    Thats what i did. There fine now.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Ads